Gordana Sakić-Petrović je osnivač i direktor DoReMi ŠKOLE KLAVIRA, kao i tvorac jedinstvene metode za učenje klavira i opšte muzičke pismenosti.

Šta je filozofija ove metode ?
Iako drugačiji u jednom smislu, Metod Gordane Sakić Petrović, polazi od najklasičnijeg: od SOLFEĐA kao osnove celokupnog muzičkog obrazovanja i polazišta za sviranje klavira ili bilo kog drugog instrumenta. Sada dolazimo do onog jedinstvenog. Zna se da deca zaziru na sam pomen ovog „strogog“ i „krutog“ pojma, ali u školi DoReMi, on se usvaja kroz niz pažljivo osmišljenih „igara“. U školi DoReMi deca uče muziku spontano kao sto uče da hodaju i govore: slušaju, gledaju i imitiraju. Pri tom koriste slikovit muzički jezik koji je važan deo ove metode, a koji je deci prepoznatljiv.

Kao mozaik, tačkicu po tačkicu, deca se muzički opismenjavaju i već posle prvog „razreda DO“ oni znaju da čitaju note solmizacijski i da sviraju te pesmice, znaju šta je „legato“ i ostalu teoriju… Osvajajući muziku, deca rastu kroz muziku i sa muzikom. Po Gordaninoj Metodi časovi klavira, solfedja i teorije su nerazdvojivi delovi časa. Da bi stvorila to osećanje radosti i igre, oformila je male grupe u kojima jedni druge podstiču i dele taj zajednički proces učenja.

Tako veseli i dinamični časovi klavira motivišu decu da nastave kod kuće da se igraju – vežbaju i tako stiču naviku svakodnevnog sviranja, a klavir ili (u početku) sintisajzer je deo njihovih igračaka. U višim razredima Re ili sledećem Mi …oni vežbaju svakodnevno po 30-60 min, prelaze na formalni muzički jezik, sviraju na koncertima, napreduju – ali, pri svemu tome naša najveća satisfakcija je što deca vole časove u DoReMi.

Istorijat

1987. godine, podstaknuta svojom željom da najmlađima pruži pristup umetnosti kakav se ne sreće svaki dan, osnovala je PRVU PRIVATNU MUZIČKU ŠKOLU u BEOGRADU. Njen jedinstveni metod je već na početku naišao na dobar prijem. Profesorka Muzičke Akademije Gospođa Lilika Petrović je tada uzviknula: „ G-đo Sakic, pa vi pravite revoluciju u metodici i pristupu učenja klavira!“ a poznata profesorka Jela Krstić, kada je čula malu Milicu od 6 god kako svira Etidu, čita i peva note, bila je zapanjena uz velike komplimente. To se dešavalo 1992. pre odlaska iz Jugoslavije u Južnu Afriku. Tad je imala 96 polaznika, od kojih su mnogi bili najmlađi šestogodišnjaci muzičkih skola koje u to vreme nisu primale decu pre 7 god. Neki su danas priznati muzičari i profesori.

1993. godine, otvara Školu klavira i u Kejp Taunu, gde se na potpuno drugačijem terenu, na drugom kontinentu, uspeh ponavlja – sa preko sto polaznika, Škola zadobija veliko poštovanje u stručnim krugovima. Njeni đaci, iako najmlađi učesnici smotre Royal School Cape Town, dobijaju Diplome uz izvanredne opisne ocene. Izlaze mnogobrojne pozitivne kritike Gordaninog rada praćene velikim uspesima njenih učenika po celom svetu. Pre odlaska u Sjedinjene Američke Države, obučila je odabrane pedagoge koji su nastavili njen metod u Južnoj Africi.

2000. godine, započeto je i američko poglavlje Škole klavira Do Re Mi – SAN FRANCISKO, Kastro Veli i Moraga. Vodi nekoliko studija, postaje član uprave Udruženja nastavnika klavira Istočne Kalifornije (MTAC), opet su njeni đaci najmlađi na „smotri-koncertima“ tog udruženja, kao i na takmičenjima „J.S.Bach Juniors“…

2011. posle dugog internacionalnog iskustva, Gordana Sakić Petrović se vratila u Srbiju, i zatekla, kako joj se čini, još veću potrebu za sadržajima poput onih koje nudi Škola klavira Do Re Mi. Doba koje je došlo je doba „instant“ umetnosti. Uspeh Gordaninog metoda na tri kontinenta tokom tri decenije rada (što podrazumeva mnogo generacija učenika!) dovoljan je dokaz njegove univerzalnosti i trajnosti.

Uvereni smo da ćete se odazvati našem pozivu da naučimo zajedno da SLUŠAMO i STVARAMO muziku!